wtorek, 9 października 2012

torciki dacquoise na gruszce


Uwielbiam słodkości, a tort dacquoise jest moim ulubionym, postanowiłam go jednak trochę zmodyfikować i wyszło coś naprawdę pysznego. Uwielbiam delikatesy Marks & Spencer, mają wspaniały wybór herbat i słodyczy, a co ważne produkty kupione tam są przyjazne środowisku a tutaj link, sprawdźcie sami Dlaczego produkty spożywcze M&S są wyjątkowe? Za takie produkty oczywiście trzeba więcej zapłacić, ale warto tam zaglądać, bo produkty którym zbliża się data ważności zostają przecenione, tak właśnie zdobyłam koszyczki bezowe (8 sztuk) za jedyne 3zł, które użyłam do mojego przepisu. Następnym razem bardziej się postaram i sama upiekę takie koszyczki ;)

Potrzebujemy:
  • 4 koszyczki bezowe
  • 1 lub 2 bardzo duże gruszki
  • 125g serka mascarpone
  • 200g śmietany 36%
  • 1czubatą łyżkę masy krówkowej o smaku orzechowym
  • kilka daktyli
  • garstkę rodzynek
  • garstkę orzechów laskowych 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • kakao 
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy dodając łyżeczkę cukru wanilinowego. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i ostrożnie łączymy ze sobą, następnie dodajemy łyżkę masy krówkowej, pokrojone daktyle, garstkę rodzynek i posiekanych delikatnie nożem orzechów laskowych (mogą być to również orzechy włoskie) wszystko razem należy delikatnie wymieszać. Dużą gruszkę kroimy na okrągłe 1cm plastry,  mi z jednej gruszki udało się wyciąć aż 4 krążki (miałam szczęście bo trafiła mi się wielka gruszka :)), nakładamy na każdą z nich sporą warstwę kremu, a następnie nakładamy koszyczek bezowy, posypując całość kakao.

Przyrządzenie tego deseru zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest niesamowity. 

Smacznego i czekam na wasze opinie !







4 komentarze: