Potrzebujemy:
- 4 jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cynamon
Obieramy jabłka i kroimy pamiętając o wyciągnięciu pestek. 2 i 1/2 jabłka wrzucamy do rondelka dodajemy łyżeczkę masła, 1/3 szklankę cukru i cynamon. Karmelizujemy na niezbyt dużym ogniu. Pozostałą część jabłek pozostawiamy surową. Przygotowując ciasto do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i wraz z jajkiem dodajemy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto rękoma, a następnie z 2/3 ciasta wyklejamy spód i boki blaszki, następnie robimy w nim dziurki widelcem. Do przygotowanego spodu dodajemy karmelizowane jabłka a na wierzchu układamy pozostałą część owocu. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem, a następnie kruszymy pozostałą część ciasta robiąc coś w rodzaju kruszonki. Naszą szarlotkę wkładamy do nagrzanego pieca na 180 °C na ok.35 minut. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale i bez niczego jest pyszna :)
Smacznego!
Uwielbiam takie szarlotki jak Twoja :-)
OdpowiedzUsuńA teraz jabłek jest tak dużo i to takich dobrych, że szkoda nie skorzystać :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Ciekawe skąd masz taki dobry przepis <3
OdpowiedzUsuńAle piękne, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuń