środa, 17 października 2012

prosta szarlotka


Potrzebujemy:
  • 4 jabłka 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • cynamon
Obieramy jabłka i kroimy pamiętając o wyciągnięciu pestek. 2 i 1/2 jabłka wrzucamy do rondelka dodajemy łyżeczkę masła, 1/3 szklankę cukru i cynamon. Karmelizujemy na niezbyt dużym ogniu. Pozostałą część jabłek pozostawiamy surową.  Przygotowując ciasto do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i wraz z jajkiem dodajemy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto rękoma, a następnie z 2/3 ciasta wyklejamy spód i boki blaszki, następnie robimy w nim dziurki widelcem. Do przygotowanego spodu dodajemy karmelizowane jabłka a na wierzchu układamy pozostałą część owocu. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem, a następnie kruszymy pozostałą część ciasta robiąc coś w rodzaju kruszonki. Naszą szarlotkę wkładamy do nagrzanego   pieca na 180 °C na ok.35 minut. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale i bez niczego jest pyszna :) 

Smacznego! 









3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie szarlotki jak Twoja :-)
    A teraz jabłek jest tak dużo i to takich dobrych, że szkoda nie skorzystać :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe skąd masz taki dobry przepis <3

    OdpowiedzUsuń