Dziś na obiad coś zdrowego, risotto z brązowego ryżu z warzywami :)
Warzywa dobierzcie według własnego uznania, ja akurat znalazłam w lodówce, brokuł, marchewkę i fasolkę, ale każdy lubi co innego, eksperymentujcie w kuchni!
Potrzebujemy:
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 łyżeczkę masła
- 1 mały brokuł
- 2 marchewki
- 200g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy marchew i brokuł oraz fasolkę i obgotowujemy w osolonej wodzie. Odsączamy warzywa, kroimy cebulkę i razem z ząbkiem czosnku, podsmażamy na patelni dodając łyżkę oleju oraz przyprawy. Ugotowany ryż wyciągamy z torebki i dodajemy łyżeczkę masła. Nakładamy do miseczek risotto, a na wierzch usmażone warzywa.
Było smakowite, a Wy z czym lubicie risotto?
Podzielcie się ze mną pomysłem, a ja chętnie go wypróbuje! :)
Smacznego!
Było smakowite, a Wy z czym lubicie risotto?
Podzielcie się ze mną pomysłem, a ja chętnie go wypróbuje! :)
Smacznego!
dawno nie jadłam risotto
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńZapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!
http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/