środa, 3 października 2012

krem pieczarkowy

Potrzebujemy:

  • 500g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • ok. 1l bulionu 
  • 2 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany
  • przyprawy: pieprz, sól
Na patelni podsmażamy na maśle umyte i pokrojone pieczarki wraz z cebulą i ząbkiem czosnku, dodajemy sól, pieprz. (pamiętając, że bulion jest słony nie przesadzajmy z solą,  nie jest zdrowa i zatrzymuje wodę w organizmie) Smażymy je  przez kilka minut po czym dodajemy do gotującego się bulionu, pozostawiamy na ogniu przez ok. 15 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu dodając jogurt lub śmietanę. 

Świetnie smakuje z grzankami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz