poniedziałek, 22 października 2012

zupa cebulowa


Potrzebujemy:
  • 5 dużych cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • olej
  • chleb (na grzanki)
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Obieramy cebulę, kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, ziołami i świeżym czosnkiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zarumieni. Do wywaru warzywnego dodajemy naszą usmażoną cebulę i gotujemy przez 10 min. Następnie blędujemy zupę, posypujemy grzankami i żółtym serem. Jest pyszna, pożywna i ma dużo witaminy C. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz