Czekoladowe z kremem mascarpone i migdałami
Potrzebujemy
ciasto:
- 125g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
krem:
- 1 opak. serka mascarpone
- 1 śmietana 36%
- 1 opak. cukru wanilinowego
- garść płatków migdałów
W kąpieli wodnej roztapiamy masło wraz z tabliczką czekolady, po rozpuszczeniu należy lekko ostudzić masę. W misce mieszamy pozostałe składniki, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C na ok. 20 min.
Mascarpone mieszamy wraz z śmietaną, dodając cukier waniliowy, kiedy utworzy się jednolita masa można dodać garść migdałów lub innych orzechów.
Na ostudzone babeczki nakładamy krem mascarpone i dekorujemy migdałami.
Waniliowe z kremem czekoladowym
Potrzebujemy
ciasto:
- 125g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka maki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyzeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 3 łyżki kakao
- 3-5 łyżek cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mleko dokładnie mieszając. Do masy dodajemy mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Do gęstego ciasta dodajemy jajka. Miksujemy lub bardzo mocno mieszamy, a następnie przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy przez ok.15-20 min.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy i dodajemy do pokrojonego miękkiego masła. Miksujemy ostrożnie dodając kakao i cukier puder.
Na ostudzone babeczki nakładamy krem czekoladowy i dekorujemy np. czerwono białymi kuleczkami.
Tym razem nie gotowałam sama w przygotowaniu pomogła mi moja siostra (http://natashke.blogspot.com/).
Pozdrawiam i życzę smacznego! A już jutro coś nowego ;)
A tu jeszcze dynia, nieco inna ale jaka śliczna. Wykonała moja mama wraz z siostrą ;)
Mniam,mniam:))) Wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuń:)))) Pychota były
OdpowiedzUsuń