Potrzebujemy:
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 5 łyżek zielonego pesto
- 8 listków świeżej bazylii
- 1/2 sera mozzarella
- przyprawy: sól, czosnek
Ziemniaki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200*C na ok. 60 min. Po upieczeniu, przekrawamy na pół i wydrążamy tak aby pozostała łupinka, którą później będziemy faszerować. Wrzucamy do miseczki ziemniaki i rozgniatamy widelcem. Do rozgniecionych ziemniaczków dodajemy jogurt grecki oraz pesto i dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mozzarelle oraz siekamy bazylię i dodajemy do naszej ziemniaczanej masy. Do smaku solimy i dodajemy odrobinę granulowanego czosnku. Wszystko razem mieszamy i nakładamy do łupinek nasz farsz i zapiekamy przez ok. 15 min tak aby się zarumieniły.
Pyszne połączenie, polecam jako dobry dodatek do sałatki lub innych pyszności.
Smacznego!!
ciekawy pomysł na pesto, ja jadłam tylko z makaronem :D!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaki, dawno nie jadłam. Twoja propozycja bardzo kusząca!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)