środa, 9 stycznia 2013

babeczki owsiane



Owsiane babeczki, łatwa, zdrowa i słodka przekąska. Zamiast rodzynek można dodać pestki dyni i też smakują wyśmienicie, wystarczy trochę wyobraźni. :)

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brazowego cukru
  • 2/3 szklanki mleka (ja użyłam sojowego)
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • garść rodzynek
Margarynę pokrojoną w kostki łączymy z płatkami owsianymi, mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Następnie mieszając dodajemy rodzynki, mleko i jajko. Otrzymaną masę przelewamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* na ok. 30-40 min. Pozostawić do ostygnięcia, można posypać cukrem pudrem, do tego kubek herbaty z cytryną i mamy idealny podwieczorek.




2 komentarze:

  1. Hej, zapraszam Cię serdecznie na wegańską akcję Ciasto w Miasto
    https://www.facebook.com/events/203643436441406/
    http://cottien.blogspot.com/2013/02/akcja-sodkosciowa.html
    i serdecznie proszę o udostępnienie :)

    OdpowiedzUsuń