niedziela, 25 listopada 2012

pesto z pietruszki, groszku i nerkowców


Przepis otrzymałam od koleżanki, szybko wypróbowałam, a teraz przedstawiam go Wam. Niech inni też rozkoszują się tym naprawdę doskonałym smakiem. Musicie koniecznie spróbować :)

Potrzebujemy:

  • 1 dużą natkę pietruszki
  • ok. 100g mrożonego zielonego groszku
  • garść nerkowców
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól 
Do blendera wrzucamy groszek i pietruszkę oraz uprażone wcześniej nerkowce, dodajemy kilka łyżek oliwy i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy delikatnie solą i gotowe. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem, mnie również zasmakowało na gorącej grzance. Ostrzegam, że jest bardzooo dobre!

Smacznego!

A poniżej zdjęcie makaronu z użyciem tego pysznego pesto, świeżą rukolą i pomidorkiem koktajlowym :) 


czwartek, 22 listopada 2012

czekoladowa pokusa


Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mleka (może być sojowe)
  • 100 g palmy lub masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek czekolady rozpuszczalnej lub kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1/2 tabliczki czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: orzechy, migdały, lub wiśnie.
|Wszystkie składniki łączymy razem dokładnie mieszając, na koniec dodajemy pół tabliczki czekolady połamanej w dość duże kawałki. Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy w 180* przez ok. 20 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Bardzo proste i smaczne czekoladowe ciastko :) 

Smacznego!





środa, 14 listopada 2012

słodka beza z malinami


Wygląda pięknie i gwarantuje, że smakuje równie pysznie. Ślinka mi cieknie na samą myśl o tym malinowo bezowym szaleństwie :) Ciekawe jak wam się podoba? Może wpadniecie do mnie na kawałek? :>

Potrzebujemy:
  • 6 białek 
  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  •  
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietany 36 %
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 300 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście lepiej wybrać świeże)
  • garść platków migdałów
Białka należy ubić ze szczyptą soli, pamiętając o tym, że białka lepiej ubija się w temp. pokojowej. Do powstałej piany stopniowo dodajemy cukier puder, nadal ubijając. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i oprószamy białkową pianę 3 łyżeczkami skrobi. Piekarnik nagrzewamy do 180*, na papierze rysujemy dość duże koło posypujemy łyżeczką skrobi i wylewamy naszą masę. Wkładając naszą bezę do piekarnika musimy pamiętać, by od razu zmniejszyć temperaturę do 120*. Pieczemy 1 godzinę, po czym uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy w piecu na ok 10-12 godzin. 
Krem to po prostu połączenie serka mascarpone z śmietaną 36% i cukrem waniliowym. Gotowa beza zostaje przykryta warstwą kremu a następnie udekorowana malinami i płatkami migdałów. Aby złamać słodki smak ciasta należy pozostawić trochę malin i zrobić z nich sos. Wrzucić do garnuszka maliny z 4 łyżkami w wody, podgrzać delikatnie i zblendować. Dekorując każdy talerz niewielką ilością sosu.

Pyszności, smacznego! :) 









poniedziałek, 12 listopada 2012

domowa zapiekanka


Potrzebujemy:

  • 1 bagietkę 
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 cebulki
  • łyżkę masła 
  • 150g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz
Pokrojone pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Bagietkę przecinamy na pół, układamy na niej usmażone pieczarki oraz starty na tarce żółty ser. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150* pozostawiamy do czasu aż ser się rozpuści, a bagietka będzie chrupka. 

Pyszny i prosty obiad, do tego szklanka soku pomidorowego z selerem naciowym i jest pysznie ;) 





czwartek, 8 listopada 2012

pyszne ziemniaczki faszerowane z pesto


Potrzebujemy:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 5 łyżek zielonego pesto
  • 8 listków świeżej bazylii 
  • 1/2 sera mozzarella 
  • przyprawy: sól, czosnek
Ziemniaki dokładnie myjemy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 200*C na ok. 60 min. Po upieczeniu, przekrawamy na pół i wydrążamy tak aby pozostała łupinka, którą później będziemy faszerować. Wrzucamy do miseczki ziemniaki i rozgniatamy widelcem. Do rozgniecionych ziemniaczków dodajemy jogurt grecki oraz pesto i dokładnie mieszamy. Następnie kroimy mozzarelle oraz siekamy bazylię i dodajemy do naszej ziemniaczanej masy. Do smaku solimy i dodajemy odrobinę granulowanego czosnku.  Wszystko razem mieszamy i nakładamy do łupinek nasz farsz i zapiekamy przez ok. 15 min tak aby się zarumieniły. 

Pyszne połączenie, polecam jako dobry dodatek do sałatki lub innych pyszności. 

Smacznego!!




środa, 7 listopada 2012

sałatka z serem camembert i suszonymi pomidorami


Potrzebujemy:
  • 1/2 sera camembert
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie 
  • 2 garści sałaty, rukoli, świeżego szpinaku (lub innych pysznych liści :))
  • kawałek papryki
  • odrobinę ziaren słonecznika
  • oliwę 
  • sos balsamiczny
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Na umyte liście sałaty kładziemy pokrojony ser camembert, suszone pomidory oraz paprykę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy ziołami. Posypujemy ziarnami słonecznika, a na koniec dekorujemy sosem balsamicznym i listkami świeżej bazylii. 

Prosta i pyszna, smacznego! :) 


wtorek, 6 listopada 2012

babeczki czekoladowe z kremem mascarpone oraz waniliowe z kremem czekoladowym


Czekoladowe z kremem mascarpone i migdałami 


Potrzebujemy

ciasto:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
krem:
  • 1 opak. serka mascarpone 
  • 1 śmietana 36%
  • 1 opak. cukru wanilinowego 
  • garść płatków migdałów
W kąpieli wodnej roztapiamy masło wraz z tabliczką czekolady, po rozpuszczeniu należy lekko ostudzić masę. W misce mieszamy pozostałe składniki, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C na ok. 20 min. 

Mascarpone mieszamy wraz z śmietaną, dodając cukier waniliowy, kiedy utworzy się jednolita masa można dodać garść migdałów lub innych orzechów. 

Na ostudzone babeczki nakładamy krem mascarpone i dekorujemy migdałami. 

Waniliowe z kremem czekoladowym


Potrzebujemy

ciasto:
  • 125g masła lub margaryny 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyzeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 1 kostka masła 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kakao 
  • 3-5 łyżek cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mleko dokładnie mieszając. Do masy dodajemy mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Do gęstego ciasta dodajemy jajka. Miksujemy lub bardzo mocno mieszamy, a następnie przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy przez ok.15-20 min.

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy i dodajemy do pokrojonego miękkiego masła. Miksujemy ostrożnie dodając kakao i cukier puder. 

Na ostudzone babeczki nakładamy krem czekoladowy i dekorujemy np. czerwono białymi kuleczkami. 

Tym razem nie gotowałam sama w przygotowaniu pomogła mi moja siostra (http://natashke.blogspot.com/).

Pozdrawiam i życzę smacznego! A już jutro coś nowego ;) 






A tu jeszcze dynia, nieco inna ale jaka śliczna. Wykonała moja mama wraz z siostrą ;)