wtorek, 30 października 2012

pieczarki


Potrzebujemy:

  • 10 dużych pieczarek 
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • bułkę tartą
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz
Pieczarki należy dobrze umyć i obrać ze skórki. Następnie odcinamy nóżki i łyżeczką wyskrobujemy delikatnie środek pieczarki tworząc łódeczki. Nóżki i środki pieczarek kroimy i razem z cebulką i smażymy na maśle dodając soli i pieprzu. Po ostygnięciu dodajemy farsz do naszych łódeczek (świetnie pasowałaby również posiekana pietruszka dorzucona do środka jeżeli ktoś lubi :)) Nasze pieczarki moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na małym ogniu. Smaczne i treściwe danie ;) 

Smacznego!





poniedziałek, 29 października 2012

tortilla


Potrzebujemy:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml ciepłej wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczka soli 
Mąkę przesiewamy do miski dodając pół łyżeczki soli, następnie 3 łyżki oleju i mieszamy. Stopniowo dodajemy ciepłą wodą wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 10 min polewając 1 łyżką oleju. Następnie z ciasta formujemy kulki, rozgniatamy i rozwałkowujemy na równe cienkie placki. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu. Po upieczeniu nakładamy do niej to co lubimy najbardziej i wspaniały obiad gotowy :) 

Z czym lubicie tortille ? :>

Smacznego! 








czwartek, 25 października 2012

zupa kalafiorowa


Potrzebujemy:

  • 1 mały kalafior
  • 1/4 pora
  • 2 marchewki 
  • 2 kostki warzywne
  • 1 pęczek koperku 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
Gotujemy 1 litr wody wrzucamy 2 kostki warzywne, następnie podzielony na różyczki umyty kalafior, pokrojony por i marchewkę oraz posiekany pęczek koperku. Wszystko gotujemy do zmięknięcia warzyw, a  pod koniec gotowania zaciągamy jogurtem. Do tego świeża bułeczka z masełkiem i obiadek gotowy ;) 

Smacznego!




wtorek, 23 października 2012

pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta


Potrzebujemy:

  • 1 ciasto francuskie
  • 200g szpinaku 
  • ser typu feta
  • łyżkę masła
  • łyżkę mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
Na maśle podsmażamy szpinak dodając ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka, do każdego z nich nakładamy łyżeczkę ostudzonego szpinaku i odrobinę sera typu feta. Tworzymy pierożki zaciskając brzegi widelcem. Wszystkie pierożki kładziemy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200*C na ok. 20 minut. Smaczna przystawka, przekąska lub dodatek do sałatki :)

Smacznego!



poniedziałek, 22 października 2012

zupa cebulowa


Potrzebujemy:
  • 5 dużych cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • olej
  • chleb (na grzanki)
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Obieramy cebulę, kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, ziołami i świeżym czosnkiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zarumieni. Do wywaru warzywnego dodajemy naszą usmażoną cebulę i gotujemy przez 10 min. Następnie blędujemy zupę, posypujemy grzankami i żółtym serem. Jest pyszna, pożywna i ma dużo witaminy C. 

Smacznego!

piątek, 19 października 2012

owsiane ciasto migdałowe


Potrzebujemy:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyzki mleka
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao 
  • garść rodzynek
  • garść migdałów  
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i uformować kulę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i równomiernie rozgniatamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na ok.35 min. Po wyjęciu można udekorować je np. winogronem. Przepis prosty, smakuje świątecznie, polecam :) 

Smacznego!



środa, 17 października 2012

prosta szarlotka


Potrzebujemy:
  • 4 jabłka 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • cynamon
Obieramy jabłka i kroimy pamiętając o wyciągnięciu pestek. 2 i 1/2 jabłka wrzucamy do rondelka dodajemy łyżeczkę masła, 1/3 szklankę cukru i cynamon. Karmelizujemy na niezbyt dużym ogniu. Pozostałą część jabłek pozostawiamy surową.  Przygotowując ciasto do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i wraz z jajkiem dodajemy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto rękoma, a następnie z 2/3 ciasta wyklejamy spód i boki blaszki, następnie robimy w nim dziurki widelcem. Do przygotowanego spodu dodajemy karmelizowane jabłka a na wierzchu układamy pozostałą część owocu. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem, a następnie kruszymy pozostałą część ciasta robiąc coś w rodzaju kruszonki. Naszą szarlotkę wkładamy do nagrzanego   pieca na 180 °C na ok.35 minut. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale i bez niczego jest pyszna :) 

Smacznego! 









wtorek, 16 października 2012

świderki z zielonym pesto i pomidorem


Potrzebujemy:

  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • 1 pomidor
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobinę startego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, swieża bazylia
Makaron gotujemy al dente. W tym czasie należy posiekać cebulę i czosnek, wrzucamy je razem z 3 łyżeczkami zielonego pesto na patelnię i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy pomidora pokrojonego w dowolny sposób, wcześniej należy pozbyć się miąższu. Smażymy wszystko przez 2 min doprawiając solą i pieprzem. Ugotowany makaron polewamy zielonym pesto z pomidorami i posypujemy odrobiną startego sera. Jeszcze listek  świeżej bazylii i gotowe. Proste i przygotowanie nie zajmuje wiele czasu :)

Smacznego!




poniedziałek, 15 października 2012

vege sałatka cezar


Potrzebujemy:

  • pół główki małej sałaty lodowej
  • 40g twardego sera (idealnie nadaje się grana padano lub parmezan) 
  • 2 jajka 
  • sos czosnkowy knorr
  • grzanki czosnkowe lub bagietka czosnkowa
Jajka należy wcześniej ugotować na twardo i poczekać, aż ostygną. Umyte i osuszone liście sałaty układamy na talerzu. Kroimy jajko w plastry, ser w bardzo cienkie płaty (idealnie nadaje się do tego celu obieraczka do warzyw). Na sałacie układamy jajko, następnie ser. Sos czosnkowy przygotowujemy z 3 łyżkami jogurtu greckiego i polewamy naszą sałatkę. Posypujemy całość grzankami. Pyszna i prosta sałatka gotowa! 

Smacznego ;) 







sobota, 13 października 2012

sałatka z mozzarella i gruszką

Czasem zmęczona zaglądam do lodówki wyjmuję kilka składników i łącze w całość, tak trochę od niechcenia, a później wygodnie siadam w fotelu z talerzem i łaaał eksplozja smaków, tak było również z tą prostą sałatką :)


Potrzebujemy:
  • garść świeżego szpinaku 
  • pół mozzarelli 
  • pół twardej gruszki
  • oliwa z oliwek
  • odrobina przyprawy "zioła włoskie"
  • sos balsamiczny malinowy
Garść świeżego szpinaku, pokrojona mozzarella i kawałki gruszki skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką ziół włoskich, a wszystko polewamy sosem balsamicznym. Warto ozdobić sałatkę listkiem świeżej bazylii :)

Smacznego!


piątek, 12 października 2012

figowa przekąska



Nie miałam dziś zbyt wiele czasu, a w lodówce świeciło resztkami produktów. I tak powstała figowa przekąska. :)

Potrzebujemy:

  • 1 figę
  • 1 łyżeczkę dżemu porzeczkowego lub malinowego
  • 2-3 łyzki jogurtu naturalnego
  • 3 winogrona
  • łyżkę płatków owsianych
  • 1 łyżeczkę płatków migdałowych 
Figę należy przekroić na krzyż i dodać łyżeczkę dżemu. Na foli aluminiowej włożyłam figę razem z płatkami migdałów do piekarniczka/opiekacza na 5 min. W tym czasie do miseczki dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, posypałam płatkami owsianymi i udekorowałam winogronem. Po wyjęciu figi z piekarnika ułożyłam ją na środku dodając na nią małą łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypując płatkami prażonych migdałów i listkiem mięty. 

Pyszna i zdrowa przekąska, życzę smacznego! :)
 






czwartek, 11 października 2012

sałatka z figami i serem feta


Potrzebujemy:

  • garść świeżego szpinaku
  • 2 świeże dojrzałe figi 
  • 100g sera typu feta
  • oliwa z oliwek
  • sos balsamiczny
  • przyprawy: bazylia, pieprz
Figi kroimy w ćwiartki, ser typu feta w kostkę. Wszystko ładnie układamy na świeżym szpinaku, posypujemy bazylią i delikatnie pieprzem. Następnie naszą sałatkę polewamy łyżką oliwy z oliwek i sosem balsamicznym.

Smakuje wyśmienicie, smacznego!





środa, 10 października 2012

ciasteczka marchewkowo owsiane z rodzynkami


Potrzebujemy:
  • kilka słodkich marchewek
  • 1 szklankę otrębów
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę masła
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (można dodać więcej jeżeli ktoś chce, aby był słodsze)
  • garść rodzynek 
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. W misce łączymy ze sobą wszystkie produkty ugniatając rękoma, aż do stworzenia się jednolitej klejącej masy. Następnie dzielimy masę na kulki i robimy z nich placuszki. Wszystkie ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160°C na ok. 25/30 minut. Zarumienione ciasteczka wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygną.

Smaczna i zdrowa przekąska!